Brussel

Brussel

Brussel, de hoofdstad van België, maar zeker niet de grootste stad van België als je kijkt naar het aantal inwoners. De stad heeft ongeveer tweehonderdduizend inwoners, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft er wel 1,2 miljoen.

Stedentrips vriendinnen banner

Brussel is zowel op politiek, economisch als cultureel gebied veruit de belangrijkste stad van het land.

Brussel is gesticht in de 10e eeuw. De eerste gebouwen werden gebouwd het op eiland in de rivier Zenne. Toen in die tijd heette Brussel, Bruecsela, dit betekend nederzetting in het moeras. Brussel groeide door de tijd heen gelijkmatig tot het in 1229 belangrijk genoeg was om stadsrechten te krijgen. In de 14e eeuw was Brussel al zo groot dat het nieuwe muren kreeg. In 1531 werd Brussel de hoofdstad van de Nederlanden.

Vijftig jaar later werd Brussel de hoofdstad van de Zuidelijke Nederlanden nadat de Noordelijke Nederlanden zich afscheidden van het zuiden. . Van 1815 tot 1830, toen het gebied onderdeel was van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, waren Brussel en Den Haag om en om het regeringscentrum. Dit wisselde per jaar. Sinds dat België onafhankelijk is geworden is Brussel de hoofdstad van het land geworden.

Recreatie in Brussel

Winkelen
Winkelen in Brussel is erg populair tegenwoordig. Bijna alle grote merken hebben wel een winkel in Brussel. De grote winkels zitten bijna allemaal in de Nieuwstraat, de wat kleinere winkels zitten verspreidt door de stad, hierdoor zijn ze soms moeilijk te bereiken.

Er is ook een mooi overdekt winkelgebied, dit ligt in het hart van de stad. Dit winkelgebied bestaat uit drie galerijen genaamd de Sint-Hubertusgalerijen. Samen bieden ze veel winkel plezier, vooral op het gebied van luxe producten en lekker eten.

In de wijken Zavel en Marollen vindt je vooral veel kunst en antiek winkels. In Marollen is er elke dag een vlooienmarkt op het Vossenplein, ook op zondagen en feestdagen.

De meeste winkels zijn in Brussel zes dagen per open. Op zondag zijn er enkele winkels geopend, op de enkele koopzondagen zijn bijna alle winkels open. De uitverkoop periodes zijn in januari en in juli.

Bezienswaardigheden Brussel
Brussel heeft tientallen bezienswaardigheden, de meeste vrij bekend en populair bij de grote publiek. Naast deze bezienswaardigheden worden er in Brussel jaarlijks verschillende evenementen georganiseerd zoals, beurzen, concerten, theatervoorstellingen, concerten en exposities.

Manneke pis
Het standbeeldje Manneke pis staat in de Stoofstraat en Eikstraat staat symbool voor de stad Brussel. Het moet de vrijgevochten Brusselaren verbeelden, het is daarom ook door heel de stad terug te vinden. In het museum van Brussel kun je er honderden bekijken.

bungalowspecials lastminutes banner

Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
Deze prachtige Gotische kerk aan de Sinter-Goedelevoorplein is tijdens de Franse Revolutie ernstig beschadigt geweest, veel is verloren gegaan. Toch is het nog steeds een bezoekje waard. Men heeft er wel 300 jaar aan gewerkt om de kerk af te krijgen. Het glas in lood is bijzonder mooi en de moeite waard om te bekijken.

Het Koninklijk paleis van Brussel
Dit paleis dient als werkplaats voor de koning van België, hij woont er niet. Als de koning aanwezig is dan staan er erewachten aan de voorzijde van het paleis. Het paleis heeft prachtige zalen, suites, salons en appartementen. Een aantal maanden per jaar kun je een deel van het paleis bezoeken en bekijken.

Het Atomium
Het Atomium is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1958. Het is een enorm ijzeren bouwwerk dat verschillende bollen heeft, sommige van deze bollen kun je bezoeken. De hoogste bol heeft ook het mooiste uitzicht, je kunt zowat heel Brussel bekijken. Ook het gebied rondom het Atomium is het bezoeken waard.

Jubelpark
Het Jubelpark is aangelegd om te vieren dat België 50 jaar onafhankelijk was. Het werd vroeger gebruikt voor tentoonstellingen. Er zijn twee musea gevestigd, het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Het park is ingericht met klassieke tuinen, samen een totaal van wel dertig hectare.

Brusselse striproute
Op verschillende plekken in het centrum van Brussel kun je stripfiguren tegen komen, langs deze fiets en wandel route kun je meer dan 50 striphelden tegenkomen. Echt de moeite waard voor de stripliefhebber. Onderweg kom je van alles tegen en kan je de stad goed bekijken.

Antiekmarkt van de Grote Zavel
De Zavel is een wijk met veel trendy winkels, terrassen en andere speciaalzaken. Ook vind je hier de meest bekende antiek markt. Veel liefhebbers en marktkooplui komen hier om te kopen en te verkopen. De Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk trekt ook veel bezoekers naar Zavel toe. Het is een prachtige kerk, vooral als ’s avonds als het licht van binnenuit door het glas in lood schijnt.

De Grote Markt
De Grote Markt ligt midden in het centrum van Brussel, het is al eeuwenoud en trekt veel mensen. Er staan veel oude gilde huizen, deze geven het een authentieke uitstraling.
Er zijn nog veel meer oude gebouwen te vinden aan de Grote Markt, het Broodhuis en het Huis van de Hertogen van Brabant en de Duif. Ook is er iedere twee jaar een bloemenfestijn dat veel volk trekt.

De Beenhouwersstraat
Het oudste deel van de stad Brussel vindt je rondom de Beenhouwersstraat. Er zijn veel gezellige restaurants te vinden die allen een compleet andere kaart serveren. Je vindt hier vooral veel oude ornamenten en gebouwen, ideaal voor die perfecte foto die je nog wou nemen.

Koninklijke Muntschouwburg
Bij de lokale bevolking staat deze prachtige schouwburg bekend als ‘de Munt’. De voormalige schouwburg werd in opdracht van Napoleon gebouwd en had destijds veel aanzien. Maar Helaas heeft een hevige brand in 1855 hier veel schade aangericht. Hierna werd het theater gerestaureerd. De grote zaal is prachtig, veel fluweel, goud en kristallen zijn er te zien, kortom zeker een bezoekje waard.

[wp_ad_camp_1]

2 gedachten over “Brussel”

Reacties zijn gesloten.