Weekend Kortrijk

Een weekend Kortrijk

10 tips om je weekend Kortrijk nog leuker te maken.
De West-Vlaamse stad Kortrijk is een beetje onontdekt. Steden Gent en Brugge liggen niet zo veraf en deze eisen alle aandacht op. Stiekem kunnen we dat begrijpen, want deze twee steden zijn eigenlijk de Belgische toppers indien we spreken over prachtige steden in België. Toch is ook Kortrijk eens een bezoekje waard. Immers, men kan niet altijd dezelfde steden bezoeken. Een beetje afwisseling kan geen kwaad.

Stedentrips vriendinnen banner

Er is veel veranderd in Kortrijk

De afgelopen jaren kon men een ware metamorfose opmerken in de stad aan de Leie. De rivier de Leie kreeg een belangrijke rol in het stadsbeeld en een hoop plaatsen kregen een opwaardering. Parkeerplaatsen maakten plaats voor publiek toegankelijke plaatsen, autoverkeer werd geweerd middels fietsstraten en nog niet zo lang geleden, relatief gezien dan, opende een gigantisch shopping centrum zijn deuren, pal in het centrum. Kortrijk is een aangename stad. We zien het meer als een daguitstap, maar indien men een hotelkamer boekt, dan kan men ook de mooie omgeving verkennen. Een hotel met ontbijt in Kortrijk huren, hoeft niet duur te zijn.

Veel natuur in de omgeving van Kortrijk

Enkele kilometers verwijderd van het centrum verruilt men het stadsleven voor een hoop groen. We formuleren enkele tips. Het zijn zaken die zeker niet mogen ontbreken tijdens een weekendje.

Het centrum van Kortrijk

Het centrum van Kortrijk is vrij compact. De winkelstraat ligt vlakbij de Grote Markt en deze ligt dan weer vlakbij de oevers van de Leie. Tijdens een stadswandeling komt men dan ook alle bezienswaardigheden automatisch tegen.
Tijdens een zomerdag kan men heerlijk genieten in Bar Amorse. Deze bar is gelegen aan de oevers van de Leie op het Buda-eiland. Dankzij de mooie ligging kan men ook genieten van de zaken die de afgelopen tijd zijn veranderd. Eigenlijk kan men spreken van een totale opwaardering van de buurt. Toekomstgericht krijgt het Buda-eiland nog meer veranderingen, in positieve zin dan. Hoe dan ook: op een zwoele zomerdag is het de plek bij uitstek om te genieten van een heerlijke cocktail.

Mannenweekend in Kortrijk vieren?

Kortrijk is nu niet echt het plek om een leuk mannenweekend België te vieren. Daar zijn de steden Antwerpen, Brugge en Brussel waarschijnlijk aantrekkelijker voor. Heb je behoefte aan ideeën en tips voor het plannen van een leuk mannenweekend? Kijk dan eens naar deze tips weekendjes weg met mannen

bungalowspecials lastminutes banner

Begijntjes en Grote Markt

De Begijntjes liggen ook pal in het centrum, maar toch worden deze nogal eens vergeten. Ze liggen nogal afgelegen. Zonde! Ze staan namelijk bekend als UNESCO Werelderfgoed. Het middeleeuwse deel is goed bewaard gebleven en het is een mooie plek voor wat fotootjes.
Aan de mooie Grote Markt kan men enkele historische gebouwen opmerken. Het Stadhuis, Belfort en het monument vaan de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog zijn de voornaamste. Hotels en zeker restaurants en cafés en de bijhorende terrassen zijn in overvloed aanwezig.
Kortrijk is verbonden met de vlasnijverheid. Langs de Leieboorden groeide een industrie die de wereld veroverde: de vlasbewerking. De ‘Courtrai flax’ staat nog steeds gekend als een topproduct en het is internationaal gegeerd. Het museum Texture vertelt het verhaal over vlas en textiel en over de revolutionaire ontwikkeling die het product met zich meebracht.
West-Vlamingen – en dus ook Kortrijkzanen, staan gekend als echte Bourgondiërs. In Kortrijk zijn er een hoop hotspots waar te nemen. Af en toe even een pauze inlassen en genieten van een drankje en/of hapje kan nooit geen kwaad.

Nog meer te beleven in Kortrijk

Probeer zeker een voorstelling mee te pikken in de Kortrijkse Stadsschouwburg. Deze geldt als één van de best bewaarde stadstheaters in Europa.
De broeltorens zijn een beschermd monument en stammen uit de middeleeuwen. Men kan stellen dat dit de iconen van de stad zijn. Het is ook de ideale moment om even halt te houden. Sinds de Leieboorden werden verlaagd is het een leuke plek om te vertoeven. Vroeger was de een ietwat zielloos deel van Kortrijk. Autoparkeerplaatsen hebben plaats gemaakt voor de verlaagde Leieboorden en sindsdien doet dit deel me wat denken aan de Gras- en Korenlei van Gent. Ook daar is de rivier onlosmakelijk verbonden met de historische binnenstad.
De Internationale Rozentuin is een tussenstop waard. Ietwat gelegen buiten het centrum, aan de Kinepolis en de Expo.
In het centrum van de stad treft men het shoppincomplex ‘K in Kortrijk’ aan. Qua winkels is er dus geen gebrek in de stad. Enerzijds is er de winkelstraat – de Lange Steenstraat en anderzijds is er ook nog K in Kortrijk alwaar meer dan 80 winkels kunnen worden bezocht.

Leuke activiteiten in de omgeving van Kortrijk

Een leuke wandeling in de buurt kan men vinden in Bavikhove. Op het dorpsplein van deze plek start de Oude Leiewandeling. De wandeling is 11 kilometer lang en loopt voor een deel langs een oude Leiearm. Een mooi wandeling in de natuur. Met de fiets kan men vanaf Kortrijk het centrum van Bavikhove vlotjes bereiken. Voor een groot deel kan men gewoon de Leie volgen (richting Deinze, iets over Harelbeke). Reken op een fietsritje van zo’n 7 kilometer, enkele rit. Ten Zuiden van Kortrijk, in het landelijke Bellegem, kan men de Argendaalwandelroute opmerken. Op een hoogtekam tussen de Leie en de Schelde wandel je zo’n 13,5 kilometer. De wandeling start aan Bellegem bos en onderweg kom je een hoop trage wegen en vergezichten tegen. Het Land van Mortagne – want zo wordt het gebied ten Zuiden van Kortrijk ook wel genaamd – heeft wel wat meer te bieden op het gebied van fietsen en wandelen.

Volop Recreatie mogelijkheden

Zo’n 4 kilometer verwijderd van Kortrijk kan men De Gavers opmerken in Harelbeke. Een gigantisch recreatiedomein en zeker leuk voor de allerkleinsten. Meerdere speeltuigen zijn aanwezig. De speeltuigen in combinatie met water zijn in de zomer vaak een voltreffer. Iets sportiever kan ook. Het kanaal Bossuit-Kortrijk per fiets afleggen. Men bereikt de Schelde en niet veel later kan men de bekende hellingen van de Vlaamse Ardennen beklimmen: Kluisberg, de Paterberg en de Kwaremont zijn voorbeelden. De Vlaamse Ardennen zijn een leuke plek om een actief weekend te organiseren.

Uw weekendje in Kortrijk plannen?

Een weekendje in Kortrijk kan men dus zeker vullen. In het compacte stadscentrum kan men wel een dag vullen en bovendien kan men de omgeving ook eens bekijken. Brugge en Gent liggen iets meer dan 50 kilometer verwijderd van Kortrijk en telkenmale kan men een vlotte treinverbinding opmerken. Iets dichter in de buurt kan men enkele mooie wandelingen opmerken. Een accommodatie is trouwens zo gevonden. In het stadscentrum treft men enkele hotels aan en iets verder van het centrum komen de vakantiehuizen en b&b’s in beeld.