Antwerpen

Antwerpen

Antwerpen is het hele jaar door een prachtige bestemming voor een vakantie of stedentrip België. Het is ideaal als je toch graag even naar het buitenland wilt, zonder direct het vliegtuig te hoeven pakken.

Stedentrips vriendinnen banner

Vanuit Nederland kun je zowel met de auto als het openbaar vervoer makkelijk naar de Belgische havenstad toe. Bovendien wordt in Antwerpen Vlaams gesproken waardoor je ook geen talenwonder hoeft te zijn om er een weekeinde prima te kunnen vertoeven.

De beste tijd van het jaar om Antwerpen te bezoeken is in de zomer. De terrasjes zijn dan vaak goed gevuld en dat komt de sfeer in de stad ten goede. Ook zijn er vaak diverse, kleinere festivals die worden georganiseerd door de vele restaurantjes en cafés die de stad rijk is. Van muziekpodia tot dance festijnen, Antwerpen heeft voor iedereen wat die op zoek is naar een leuke korte vakantie. In de omgeving van Antwerpen worden schoolkampen en andere soorten vakantiekampen gehouden. De combinatie natuur, stad en musea is een ideale voor een vakantiekamp.

Antwerpen zien en doen

Geschiedenis
Verder heeft de stad ook rijke historische en culturele geschiedenis. Totdat Amsterdam in de 16e eeuw de belangrijkste havenstad van West-Europa werd, bekleedde Antwerpen deze positie. Het was dezelfde grote doorvoerhaven die Amsterdam later zou worden, waardoor de stad erg welvarend was. Uit deze periode kun je ook nog veel oude gebouwen terug herkennen uit het centrum van de stad. Helaas voor de Antwerpenaren mislukte hun poging om zich tijdens de tachtigjarige oorlog aan te sluiten bij de rest van Nederland. De Spanjaarden wisten de stad te behouden waardoor ze onbedoeld recht tegenover de Nederlandse opstandelingen kwamen te staan. Deze sloten de stad vanaf zee af, waardoor de koopvaarders de stad niet meer in konden varen en de handel naar Amsterdam verdween. Bovendien zorgde de oorlog er ook voor dat een groot deel van de handelaars, waaronder veel Joden, hun biezen pakten en hun geld en richting Amsterdam vertrokken. De Gouden Eeuw in Nederland werd dus ondermeer door deze mensen mogelijk gemaakt.

Binnenstad
Als je de stad bezoekt zijn er vele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Om te beginnen dus een wandeling door de oude binnenstad. Die is, net zoals in Amsterdam, behoorlijk groot. De meeste toeristen weten de bekende plekken zoals de Groenmarkt, Het Steen en de Bourla wel te vinden. Maar als je echt iets van de stad wilt zien is het zeker een aanrader om een wandeltocht met een gids te maken. Deze neemt je dan mee naar de minder bekende plekken in Antwerpen, waar wel hele bijzondere verhalen over te vertellen zijn. Een andere bijzondere manier om Antwerpen te ontdekken is het maken van een ruienwandeling. Deze duurt drie uur en loopt volledig ondergronds.

bungalowspecials lastminutes banner

Kathedraal
Het middelpunt van de stad is de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal. Deze kerk stamt uit de veertiende eeuw en is 123 meter hoog. De kerk is al prachtig van de buitenkant, maar mogelijk nog interessanter aan de binnenkant. Je kunt er prachtige beelden en fresco’s vinden, waaronder een aantal van de bekende Belgische schilder Peter Paul Rubens.

Musea
Verder heeft Antwerpen een groot aantal musea die je kunt bezoeken. Bekend zijn onder meer het Rubenshuis, van de eerder genoemde schilder en het Koninklijk Museum voor Schone kunsten. Ook hier vind je veel schilderijen van bekende meesters. Andere musea zijn onder meer het museum voor stoom, het etnografisch museum en het Middelheimmuseum. Ben je een echte museum fan dan is het de moeite waard om de Antwerpen City Card aan te schaffen. Hiermee krijg je voor een periode van 48 uur toegang tot alle Antwerpse musea, plus korting op diverse attracties.

Uitgaan
Na afloop van de dag is het een aanrader om te gaan eten bij een van de vele Antwerpse eettentjes of, als je echt lokaal wilt doen, een pint te pakken in een van de bruine cafés in het havengebied. Na afloop zijn er vele uitgaansgelegenheden en natuurlijk kun je ook niet om de megabioscoop Metropolis heen. Antwerpen is een diverse stad, met voor ieder wat wils, die zeker niet kan ontbreken bij een goede stedentrip België.

[wp_ad_camp_1]

2 gedachten over “Antwerpen”

Reacties zijn gesloten.